5 SORUDA GÜNEŞ ENERJİSİ
Güneş Enerjisi Nedir, Avantajları Nelerdir, Nerelerde Kullanılır, Zararlı mı, Para Kazandırır mı
Güneş Enerjisi Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir?
Zaman zaman “solar enerji” olarak da isimlendirilen güneş enerjisi, adından da anlaşıldığı üzere kaynağı güneş olan, yenilenebilir bir enerji türüdür. Bu enerjinin temelinde güneşte meydana gelen hidrojen çekirdeklerinin füzyonu ve helyum çekirdeklerinin oluşması olayı bulunmaktadır. Bu aşamada ortaya çıkan kuvvetli ışınım enerjisi yer küremize de ulaşmakta ve dünyamıza ulaştığında paneller sayesinde elektrik enerjisine çevrilmekte. Bu sürecin sonunda elde edilen enerjiye güneş enerjisi denilmektedir.
Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların aksine yenilenebilir veya diğer bir deyişle sınırsız bir güç kaynağı olan güneş enerjisi elektrik üretimi alanında kullanıldığı gibi ısıtma alanında da kullanılmaktadır.
Güneş Enerjisiyle Elektrik Üretimi: Güneş enerjisi denildiğinde akla gelen ilk kullanım şekli elektrik üretimidir. Güneş ışığını oluşturan fotonların Fotovoltaik (PV) olarak adlandırılan güneş pillerine ulaşmasıyla meydana gelmektedir.
Güneş Enerjisiyle Isıtma: Elektrik üretiminin yanı sıra ısıtma alanında da kullanılabilen güneş enerjisi, binaların ısınmasında kullanılabilir. Aktif ve pasif ısıtma olmak üzere iki türlü ısıtma sağlayan sistemde pasif ısıtma su depoları, yüzme havuzları ve benzeri alanların sıcak tutulması için kullanılırken aktif ısıtma ise su veya havayı ısıtmak ve eşit bir biçimde dağıtmak için kullanılır.
Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?
Güneş Enerjisinin Faydaları Nelerdir?
Temeli güneş sistemi ve dünyanın yaratılışına kadar uzansa da kullanıma çok sonra giren ve diğer enerji kaynaklarına göre daha yeni bir teknoloji olan güneş enerjisini faydalarını 4 ana başlık altında toplayabiliriz.
Sonsuz Enerji: Fosil enerji kaynaklarının aksine kaynağı sınırsız olan güneş enerjisi, tükenmeyen, sonsuz bir enerji türüdür. Bu enerji türü sonsuz olmasının yanı sıra evrensel olmasıyla da dikkat çekmektedir.
Doğa Dostu: Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin çevreye zararlı radyasyon, duman, kükürt, gaz ve karbonmonoksit gibi salınımları yoktur. Bu yönüyle çevreci ve temiz enerji olarak nitelendirilir.
Ekonomik: Hem yatırım maliyetinin düşük olması hem de orta ve uzun vadede enerji tüketim maliyetlerinde gözle görülür düşüş sağlaması dolayısıyla güneş enerjisi rakiplerine göre çok daha ucuz bir enerji türüdür.
Kurulum ve Kullanım Kolaylığı: Gerek kurulumu gerekse bakımı ve işletilmesi konusunda yenilenebilir enerji kaynakları arasında en kolay kullanıma sahip olan güneş enerjisi sistemleri atıl vaziyette duran çatı ve benzeri alanları da işlevsel hale getirir.
Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?
Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?
Güneş enerjisi sistemleri kaynağının sonsuz olması, doğa dostu olması, ekonomik olması ve kolay kullanılabilir olması sebebiyle birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu alanlardan bazıları şunlar:
- Güneş tarlası olarak da adlandırılan güneş enerjisi santrali kurarak, elektrik üretip satmak.
- Enerji nakil hattının yapımının maliyetli olduğu ve elektrik enerjisinin ulaştırılamadığı yerlerde offgrid sistemler ile elektrik enerjisi ihtiyacının giderilmesi.
- Güneş enerjisi sistemleri tarımsal sulamada da avantajlı bir biçimde kullanılabilir. Akü destekli güneş enerjisi sistemleri, DC pompa ile sulama sistemi, sürücü inverter ile sulama sistemi ve mobil solar römork sistemleri gibi çeşitli yöntemlerle tarımsal sulama alanında güneş enerjisi kullanılabilir.
- Doğalgaz kombinizi elektrikli kombi ile değiştirerek güneş enerjisi ile ısınma ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
- Tarım sektöründe seracılıkta güneş enerjisi kullanılabilir. Güneş panelleri aracılığıyla seranızda yer alan meyve ve sebzelerini rahatlıkla ısıtabilirsiniz. Güneş enerjisiyle sera ısıtmak da denilen bu sistem sayesinde mahsulde oluşabilecek kaybın da önüne geçersiniz.
- Dış mekanlarda bina, otoyol ve sokak aydınlatmalarında güneş enerjisi son yıllarda tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Ayrıca yine son yıllarda trafik ışıklarında da akülü güneş enerjisi sistemleri kullanılarak elektrik kesilmesi durumunda meydana gelebilecek kargaşaların önüne geçilmiştir.
Bunların haricinde farklı ihtiyaçların çözümü için de güneş enerjisi sistemleri kullanılabilir.
Güneş Enerjisinin İnsan Sağlığına Zararı Var mı?
Güneş Enerjisinin İnsan Sağlığına Zararı Var mı?
Güneş enerjisiyle ilgili en yaygın yanlış düşüncelerden biri enerji üretimi sırasında ortaya çıkabilecek radyasyon ve bu enerji türünün insan sağlığına olan zararı konusundadır. Tamamıyla yanlış olan bu düşünceni aksine güneş enerjisinde çevreye ve insan sağlığına zararlı hiçbir ekten bulunmamaktadır. Öyle ki fosil yakıtların aksine zararlı gaz, duman, kükürt ve karbonmonoksit salınımı da yoktur. Bu yönüyle çevreci ve temiz enerji olarak da nitelendirilmektedir.
Güneş Enerjisinden Para Kazanabilir miyim?
Güneş Enerjisinden Para Kazanabilir miyim?
Güneş enerjisi sistemiyle dolaylı olarak da doğrudan da para kazanabilirsiniz. Dolaylı kazanma biçimi tüketiciler için geçerliyken doğrudan kazanma biçimi ise güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapanlar için geçerlidir.
Geleneksel enerji kaynaklarına göre hem kurulum maliyeti hem de işletme maliyeti olarak oldukça ekonomik olan güneş enerjisi sistemleri orta uzun ve uzun vadede tüketicilerin tasarruf yaparak para kazanmalarını sağlıyor.
Bu işi ticari bir faaliyet olarak yapan girişimciler ise kurdukları güneş tarlalarında ürettikleri elektrik enerjisini satarak doğrudan para kazanabilirler. Sektörün henüz tam olarak doyum noktasına ulaşmamış olması ve devlet destekleri sermaye sahiplerini bu alanda yatırım yapmaya teşvik ediyor.
Merak ettiklerinizi bize sorun
Güneş enerjisini kullanmayanların büyük kısmı bu sistemi tanımadığı için kullanmıyor. Geçmişi güneş sisteminin ve dünyamızın yaratılışına kadar dayanan fakat kullanımı itibariyle en genç sistemlerden biri olan güneş enerjisi sistemleri hakkında bilgi almak için Trelco Solar Güneş Enerjisi Sistemleri’ne ulaşabilirsiniz.